Met de recente watersnood in onder meer Limburg zijn we met onze neus op de feiten gedrukt: klimaatverandering zorgt dat extreem weer vaker voorkomt.
Dat betekent ook dat we op de camping tijdens de vakantie -waar we toch wat kwetsbaarder zijn in onze tent, caravan of camper- minder zijn verzekerd van mild weer en een zonnetje.
Reden om de verzekeringspapieren erop na te slaan. Want wat vergoeden verzekeraars bij schade door storm, een hagelbui of een overstroming?
Business Insider ging na hoe je je auto, camper, caravan en tent kunt verzekeren en in hoeverre schade door natuurgeweld wordt vergoed.
Het weer wordt door klimaatverandering steeds grilliger. En daarom is de kans op een fikse hagelbui of natte voeten op de camping ook groter. Reden om te checken wat de verzekering dekt bij natuurgeweld op vakantie.
Een vakantie die letterlijk in het water valt, blikseminslag, hagel zo groot als tennisballen en weggewaaide tenten… Natuurgeweld kan voor de nodige schade zorgen tijdens een kampeervakantie. De regenval die leidde tot de watersnood in Duitsland, België en in het zuiden van ons land, is ook niet nieuw.
Maar de verwachting is dat dit extreme weer toeneemt, onder meer door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel beïnvloed door de mens.
“We hebben vaker extreme regenval gehad, maar klimaatverandering doet er een grote schep bovenop en zorgt dat dit vaker voorkomt dan vroeger”, twitterde NOS-weerman Gerrit Hiemstra.
In Nederland is het 2 graden warmer geworden, schreef hij. Per graad opwarming kan lucht 7 procent meer waterdamp bevatten, waardoor de toename van extreme neerslag twee à drie keer zo groot is. “Toename van hagel en onweer liggen voor de hand”, aldus Hiemstra.
Dat betekent ook dat de kans op natte voeten of een gedeukte caravan op kampeervakantie groter is geworden. Reden om de verzekeringspapieren te checken op schade door natuurgeweld.
Voordat we de verschillende verzekeringen doornemen is het misschien goed om te melden dat verzekeraars echt grote rampen vaak niet verzekeren omdat ze moeilijk te voorspellen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aardbeving. Natuurgeweld als storm, hagel en onweer kan weer wel verzekerd worden.
Een overstroming door hevige regenval is een geval apart. Hier komen we op terug. Laten we eerst beginnen met schade aan voertuigen en de kampeeruitrusting door heftig weer. Die kun je op de volgende manieren verzekeren:
Natuurgeweld: storm, hagel, onweer, hevige regenbui
Auto: Deuken in de auto of een gebarsten raam door een fikse hagelbui? Voertuigen vallen niet onder de reisverzekering. Autoschade door storm en hagel of andere ‘natuurschade’ is gedekt met de ‘beperkt cascoverzekering’, schrijft de Consumentenbond. Deze dekking heb je ook met een allriskpolis voor de auto.
Natuurgeweld telt niet mee op de bonus-malusladder dus je behoudt je no-claimkorting en schadevrije jaren. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een bedrag aan eigen risico moet betalen. De verplichte WA-autoverzekering dekt nóóit schade aan de eigen auto, dus ook geen schade door natuurgeweld.
Caravan of vouwwagen: Schade aan de caravan zelf is niet gedekt in de verplichte WA-autoverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Hiervoor moet je een caravanverzekering afsluiten. Meestal zijn tent en luifel meeverzekerd, maar check dit voor de zekerheid.
Vervolgens is het de vraag of de caravanverzekering schade door storm en hagel dekt. Volgens de Consumentenbond is dat meestal wel het geval, alleen bij de ANWB en Unigarant moet een aparte module voor hagel en storm worden afgesloten. Check of ook de inventaris is gedekt en houd er wederom rekening mee dat er een eigen risico geldt.
Bedenk ook of de caravan de kosten van een verzekering waard is. Heb je een tweedehandsje van zo’n 1.500 euro dan is dat misschien niet het geval. Maar sleep je een duurder exemplaar mee dan kan de caravanverzekering wel van pas komen. Mogelijk krijg je 70 procent korting als je een toercaravan hebt met een hagelbestendig dak
Camper: Een camper is een vakantieverblijf en auto ineen en je dient deze op dezelfde manier te verzekeren als een auto, als je schade door natuurgeweld gedekt wil hebben. Dus naast de verplichte WA-autoverzekering is een WA beperkt casco of een allriskverzekering nodig. Check ook hierbij of luifel en tent meeverzekerd zijn. Hetzelfde geldt voor de inventaris. Houd wederom rekening met een eigen risico bij schade.
Tent en kampeerspullen: Sta je met een tent op de camping, dan valt die onder de reisverzekering. Let wel: in de meeste gevallen moet je hiervoor een bagagedekking afsluiten. Bedenk ook dat de vergoeding gebonden is aan een maximum. Mogelijk kun je dat bedrag ophogen. Ook hier geldt mogelijk een eigen risico.
Overstroming
Heb je ervoor gekozen schade door natuurgeweld als bliksem, hagel en storm te verzekeren met bovenstaande polissen, dan is het altijd goed om de voorwaarden erop na te slaan. Helemaal als je je wilt verzekeren tegen een overstroming door hevige regenval.
Heb je een casco- of allriskverzekering voor de auto dan is volgens het Verbond van Verzekeraars schade door hevige regenval of door water als de straat blank staat, gedekt.
Echter, het begrip ‘overstroming’ wordt in de polisvoorwaarden niet gedefinieerd. Is er sprake van een overstroming als de riolering de regenval niet meer aankan? Of is er sprake van een overstroming als de dijken breken of overlopen? Omdat verzekeraars hier niet duidelijk over zijn, is het mogelijk dat verzekeraars niet uitkeren bij een overstroming door regen, schrijft Independer.
Mogelijk is een overstroming ook verzekerd met een caravan- en camperverzekering. Zo dekken de Allrisk caravanverzekering van Inshared en de beperkt casco camperverzekering van de ANWB een overstroming, al zal je moeten checken wat de verzekeraars precies onder overstroming verstaan. De ANWB verstaat onder overstroming “het onder water lopen van land als gevolg van het bezwijken of overlopen van dijken, kaden, dammen, sluizen of andere waterkeringen”.
Drijft je tent weg door omdat de camping blank staat door hevige regenval, dan krijg je volgens Independer de schade vergoed via de reisverzekering. Wij raden wel aan om te checken of hiervoor een bagagedekking nodig is. Kun je niet weg van je vakantieoord vanwege de overstroming, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. Maar dit hangt af van de voorwaarden. Besluit je eerder naar huis te gaan dan worden de extra kosten, bijvoorbeeld voor een treinreis of vlucht, niet vergoed met een reisverzekering.
Besluit je überhaupt niet te vertrekken omdat je vakantieoord onder water staat door heftige regenbuien, dan wordt de annulering van je vakantie niet vergoed. Hoewel een uitgebreide annuleringsverzekering mogelijk wel een deel van de kosten vergoedt. Check wederom de voorwaarden.
Ramp
Bestempelt de overheid het natuurgeweld formeel als ramp, zoals bij de overstromingen in Zuid-Limburg is gebeurd, dan kun je mogelijk een beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Let wel: hierbij geldt dat je als gedupeerde geen recht hebt op een tegemoetkoming als “de schade of de kosten redelijkerwijs verzekerbaar waren”.